Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Tentoonstelling ‘Eenmaal, andermaal: De porseleinschatten van Willem Bal’

Kostbaar, kleurrijk, overdadig en wonderschoon zijn superlatieven die verbonden zijn met de porseleincollectie van Willem Bal. De tentoonstelling 'Eenmaal, andermaal: de porseleinschatten van Willem Bal' pakt uit met de uitzonderlijke klasse en rijkdom van de privéverzameling van de Middelburgse antiquair en verzamelaar.


Bal kreeg de liefde en kennis voor porselein mee van zijn vader die in Middelburg aan de Kromme Weele een bakkerszaak had én een antiekhandel. Als het aan de bakker had gelegen, was zijn zoon niet in het antiekvak terechtgekomen. Liever zag zijn vader hem als machinist zijn dagen slijten. De jonge Bal had echter een heel andere toekomst voor ogen en gaf al snel en zonder aarzeling de brui aan zijn werk als machinist. Na de dood van zijn vader nam Willem, enigszins met tegenzin, samen met zijn zusters de bakkerszaak over. In 1933 sloot hij de bakkerij, kort na het overlijden van zijn oudste zus Coba. Willem richtte zich vanaf dat moment volledig op zijn gedroomde carrière als antiquair. De Middelburgse antiekhandelaar en zijn zus Suzanna werden hartstochtelijke verzamelaars van Chinees Qing porselein uit de 17e en 18e
eeuw, Delfts blauw en andere stukken Europees keramiek. Na hun dood lieten zij hun waardevolle collectie aan de Nederlandse Staat na, mits de collectie in hun geliefde Middelburg tentoongesteld zou worden. Zo bereikten de stukken het Zeeuws Museum. De winkelvoorraad, die los stond van zijn privécollectie, is in 1962 in Middelburg geveild.

De tentoonstelling geeft inzicht in de beeldschone, kleurrijke, overdadige en kostbare verzameling van Willem Bal. Een rasechte koopman in oudheden, wiens passievol leven geheel in het teken stond van porselein.


Meer informatie over de tentoonstelling: www.zeeuwsmuseum.nl